FAKTA:
Arealen är närmare ett hektar.Högst upp på en sandkulle, som har varit bebyggd sedan järnåldern.
HISTORIA
På sjuttiotalet, var vi unga och glada över vårt jättestora charmiga ruckel till sommarställe. Huset var omgivet av sommarhagar, hallon, nässlor och självsådda träd. Behovet av skötsel och underhåll var noll. Livet lekte. Där och då, uppstod drömmen om ett självhushåll.
John Seymour's "Självhushållningsbok", var den stora inspirationskällan.
Sent åttiotal (87), bildade vi familj och vi flyttade hit för gott. Huset totalrenoverades. Stora planer tog form och diverse husdjur införskaffades. Med tiden kom det mördarsniglar, sorkar, rovdjur, stormar och annat otyg. De förstörde en del planer, men det som var kvar, blev mer genomtänkt och robust. Genom åren har vi sakta men säkert, flyttat sten, grävt och planterat. Många planer har verkställts, nya ideer uppstår och en del finns kvar att göra.
Under årens gång har vi provat på att både vara Mandelmann och Bonderøv.
Nu har vi tvåtusentjugotalet och det är helt andra tider. Djuren är färre, barnen har flugit ut och vi tar det lite lugnare. Vi trivs fint under skuggan av de jättelika ekträden. Parkförvaltningen har fått ta över och numera hinner vi "Lukta på Blommorna"
INSPIRATION
Redan från början stod det klart att det var flera trädgårdsrum som gällde. Det skulle vara vyer, siktlinjer och axlar. Täta rabatter och så skulle det vara lättskött(??)
Det var en tid då trädgård inte var så värst på modet i Svea Rike. Tänk Sven Gréen och Ulf Schenkmanis. Puttrigt & Präktigt, men vi önskade något mer Romantiskt & Drömmande.
Martha Högström, skribent på DN, gav de inledande tankarna om hur en trädgård skulle kunna te sig runt ett gammalt hus. Sedan fanns det ju”Allt om Trädgård” som mest riktade in sig på villor.
När det blev bestämt att vi skulle bosätta oss i Sannagård för gott, fick vi tag på den då nyutkomna('86) "Leva med Trädgård" av Ulla Molin. Den blev verkligen en ögonöppnare. Allt behövde inte vara så konservativt.
När trädgårdsintresset växte sig starkare kom ”Gardens Illustrated” och en mängd engelska trädgårdsböcker mer in i bilden.
Några år senare ('92) tågluffade den lilla familjen till England. Där besökte vi bland annat: Vita Sackville-West's Sissinghurst. Det var som en uppenbarelse. Nu var det ju självklart: Engelskt fick det bli.
Och detta var långt innan den digitala världen tog vid.
FRAMVÄXTEN
Den har ju tagit sin tid. Vi har grävt, planterat, sågat och flyttat sten. Byggt upp, tänkt om och så tagit nya tag. Gårdens gamla finträdgård, med den förvuxna lindbersån, blev gräsmatta med en lång paradrabatt. Platsen visade sig alldeles för mörk, fel växtval och för svårskött. Den gjordes om till ”Gula trädgården".
Kryddlandet från sommarhustiden, tog naturen tillbaka. Kullerstenar och ogräsiga kryddväxter är inget för en småbarnsfamilj. Grisen fick flytta dit, grisen dog och sedan grävde vår dotter fram det igen. Nu ska den ännu en gång få en ny skepnad.
Vita Trädgården har expanderat fyra gånger, minst. Stigarna, med sina olika lökteman, uppkom med tiden, när det blev behov av skötselgångar, då fåren försvann. Bourgogneträdgården är annars det senaste projektet. Det var tänkt som en rosengård, men så låg latrinbrunnen mitt i. Vilket ju inte var så bra. Nu har vi funnit en lösning för det. Sen ska ett Lusthus upp och så småningom ett vattenkar i den andra änden.
Så fortsätter det och så där håller vi på. Tider och trender förändras. Ytor och plats finns. Vi får se hur långt vi kommer.
KOLONIN
Vårt tidigare rektangulära grönsaksland, plöjdes upp en bit från huset. Stort blev det. Det ligger i söderslänt med utsikt över dalen. Klart att där dök upp massa sten från gamla husgrunder. Den besvärliga kvickroten grävdes sakta men säkert bort. Vattensorkarna fick hållas ute med 60cm djupa kantplåtar och hönsnät. Till slut fick vi hjälp av en kattugglefamilj som håller rent.
Med åren har vi övergått till ett allt mer medelhavsinriktat växtval likaså sådant som inte finns att köpa i affären.
Sedan är hemodlat självklart: bättre, godare, ekologiskt och definitivt billigare.
Numera är grönsakslandet runt och ännu större, med pyramiden som blickfång i mitten. Plockblommorna, dahliorna och solrosor har även sin plats här. Bärbuskarna och växthus ramar in det hela, tillsammans med det uråldriga Belle de Boskoop trädet.